Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ «Θα διεκδικήσουμε διεθνείς διοργανώσεις γυναικείου ποδοσφαίρου» - Ο χαιρετισμός του Λ. Αυγενάκη στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου Γυναικών

«Θα διεκδικήσουμε διεθνείς διοργανώσεις γυναικείου ποδοσφαίρου» - Ο χαιρετισμός του Λ. Αυγενάκη στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου Γυναικών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραβρέθηκε και χαιρέτησε στην έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποδοσφαίρου Γυναικών, που φιλοξενείται στην Αθήνα. 
Στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση της πολυμορφίας και της πραγματικής ένταξης των γυναικών στον αθλητισμό. Η οικοδόμηση μιας διεθνούς συναίνεσης γύρω από τους σκοπούς που εξυπηρετεί και τα μέσα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ενθάρρυνση των παγκόσμιων επενδυτικών ευκαιριών στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Και, φυσικά, η ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας.
 
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ
 
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου Γυναικών που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και εύχομαι αυτή η συνάθροιση να έχει διάρκεια στο χρόνο και κάθε φορά να έχει και μεγαλύτερη απήχηση. Και χαίρομαι που επιλέξατε την Αθήνα για την έναρξη αυτής της εξαιρετικής σας πρωτοβουλίας. 
 
Τα πρωινά για έναν υπουργό είναι πολύ δύσκολα εκ των πραγμάτων, ειδικότερα εάν θες να έχεις τον έλεγχο και το συντονισμό του έργου. Γι’ αυτό και συνήθως αποφεύγω να λείπω από το γραφείο μου τα πρωινά, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Και σήμερα φίλες και φίλοι είναι μια εξαιρετική περίπτωση, γι’ αυτό και διάλεξα να βρίσκομαι εδώ, ανάμεσα σε εξαιρετικές ομιλήτριες και σπουδαίους ομιλητές για το μέλλον της «όμορφης» πλευράς του ποδοσφαίρου. 
 
Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει ιστορία 130 ετών περίπου. Οι γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο από τη δεκαετία του 1890, αλλά χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών πραγματοποιήθηκε το 1982 και στη δεκαετία του 1990 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τουρνουά γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ολυμπιακό Γυναικών. 
 
Τα τελευταία χρόνια, με τη συνάντηση σπουδαίων γυναικών στην ανώτατη διοίκηση της FIFA, δημιουργήθηκε μια ισχυρή ώθηση στην προώθηση της εναρμόνισης της διάστασης του φύλου στο ποδόσφαιρο και το άθλημα συνεχίζει να αυξάνεται δυναμικά και να αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα. Ωστόσο, μένουν πολλά να γίνουν ακόμη. 
 
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν έρθει σε επαφή με το γυναικείο ποδόσφαιρο, δεν έχουν παρακολουθήσει έναν γυναικείο ποδοσφαιρικό αγώνα. Πολλές χώρες δεν έχουν καν γυναικείες ομάδες, ενώ κάποιες άλλες χώρες ακόμη δεν επιτρέπουν καν στις γυναίκες να μπουν στα γήπεδα.
 
Ας δούμε, όμως, την αισιόδοξη εικόνα: Σύμφωνα με τα στατιστικά της FIFA υπάρχουν 26 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε 180 χώρες που παίζουν ποδόσφαιρο. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 1991, ενώ οι καταγραφές της FIFA παρουσιάζουν ότι η συμμετοχή των γυναικών στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 10 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 210% στις Ηνωμένες Πολιτείας, κατά 250% στην Ελβετία και κατά 160% στη Γερμανία, όπως και πολλές άλλες χώρες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική,την Ασία, κλπ. 
 
Στη χώρα μας, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη της FIFA, η Ελλάδα κατέχει την 66η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα υπάρχουν 85 αναγνωρισμένα ποδοσφαιρικά σωματεία και οι αθλήτριες που αγωνίζονται σε αυτά ξεπερνούν τις 1.300. Υπάρχει, λοιπόν, μια πολύτιμη μαγιά, η οποία μπορεί, με τις κατάλληλες πολιτικές και δράσεις, να αναπτυχθεί και να οδηγήσει το γυναικείο ποδόσφαιρο σε σημαντικό αθλητικό δρώμενο στη χώρα μας.  
 
Το γυναικείο ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό είναι καθαρά επαγγελματικό και σε αρκετές χώρες όπως οι ΗΠΑ,η Βραζιλία και η Γερμανία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και σε μεγάλο βαθμό εισπράττει και την ανάλογη δημοσιότητα. Στην Ελλάδα παραμένει στην αφάνεια παρά τις προσπάθειες που γίνονται από κάποιους συλλόγους, όπως ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ, ο ΑΡΗΣ και άλλες να το αναδείξουν και να του δώσουν την θέση που του αξίζει. Μεγάλοι σύλλογοι όπως ο ΠΑΟΚ, εδώ και κάποια χρόνια συμμετέχουν στο αντίστοιχο γυναικείο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι σε μεγαθήρια με πολύ υψηλούς προϋπολογισμούς και συνεπώς άλλες δυνατότητες. 
 
Το μέλλον του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν μπορεί να περιμένει. Κι εμείς είμαστε εδώ για να φέρουμε το μέλλον σήμερα. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, όπως: 
 
α) Σχολικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου: η αγάπη για τον αθλητισμό ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Στόχος μας είναι μέσα από το ποδόσφαιρονα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία μας, να τονώσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας για το γυναικείο ποδόσφαιρο και να διαμορφώσουμε μια νοοτροπία στις νέες γενιές η οποία θα αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης.Η διοργάνωση, λοιπόν, σχολικών πρωταθλημάτων θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον εξοικείωσης και ένα φυτώριο νέων ταλέντων και αθλητριών στο ποδόσφαιρο. 
 
β) στήριξη για τη δημιουργία ακαδημιών γυναικείου ποδοσφαίρου, προκειμένου να αναδειχθεί σταδιακά το γυναικείο ποδόσφαιρο και να υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές για την ανάπτυξή του μέσα από τη δημιουργία χαρισματικών και ταλαντούχων παικτριών στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
 
γ) διεκδίκηση αθλητικών διοργανώσεων γυναικείου ποδοσφαίρου. Ανακοινώνω, λοιπόν, από εδώ, το βήμα του συνεδρίου σας, ότι είναι στις προτεραιότητές μας να διεκδικήσουμε διεθνείς διοργανώσεις γυναικείου ποδοσφαίρου με στόχο να διευρύνουμε την απήχηση, να κάνουμε γνωστό στο ευρύ κοινό το γυναικείο ποδόσφαιρο, να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα, να στηρίξουμε με πράξεις το γυναικείο ποδόσφαιρο .  
 
Βεβαίως, πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε τοπικό, προκειμένου η συμμετοχή των γυναικών γενικότερα να είναι πιο αντιπροσωπευτική στις αθλητικές οργανώσεις και τα σωματεία. 
 
Κυρίες και κύριοι, ο αθλητισμός είναι ίσως ο κλάδος με το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Με εξαίρεση  το τένις, το χάσμα των αμοιβών είναι τεράστιο, ειδικά για τους επαγγελματίες αθλητές. Καλώ όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες να επενδύσουν στον αγώνα των γυναικών και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εξαλείψουν το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων έως ότου οι γυναίκες και οι άνδρες βρεθούν σε ίσες συνθήκες ανταγωνισμού.
 
Ενδυναμώνοντας τις γυναίκες, και μέσα από τον αθλητισμό, δημιουργούνται πρότυπα και προσφέρουν στις νέες γυναίκες και τα κορίτσια την ευκαιρία να δουν τις δυνατότητές τους και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους.Αλλά δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε το υψηλότερο επίπεδο αθλητισμού για να δούμε τα οφέλη από τα αθλητικά μεταβαλλόμενα στερεότυπα και την προώθηση της χειραφέτησης και της ηγεσίας των γυναικών.
 
Ο αθλητισμός μπορεί να προωθήσει την πρόοδο αν κατανοήσουμε τα πολλά οφέλη που προσφέρει στις γυναίκες και τα κορίτσια. Όχι μόνο η FIFA ως ομοσπονδία, αλλά και οι αθλητικοί θεσμοί και τα αθλητικά σωματεία, όπως και ο καθένας/καθεμία μας  ατομικά, πρέπει να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα που μας κρατούν πίσω. Πρέπει να προωθήσουμε νέους, προοδευτικούς, ισότιμους κανόνες. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από την ηγεσία εκείνων που βρίσκονται ήδη στον κόσμο του αθλητισμού, καθώς και των επιτυχημένων και αναγνωρισμένων ποδοσφαιριστών, γυναικών και ανδρών, ως πρότυπα. 
ginakeio podosfairo

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ