Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Λ. Αυγενάκης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβάλει στη στήριξη και στην οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μετά τον κορωνοϊό»

Λ. Αυγενάκης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβάλει στη στήριξη και στην οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μετά τον κορωνοϊό»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2020
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ, όπου διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα επεξεργασίας πλάνου ενιαίων προγραμμάτων στήριξης και επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια Επίτροπο ότι θα εκπονηθούν ως τα τέλη του έτους
 
Στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε η κροατική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον αθλητικό τομέα, καθώς και τα μέτρα που προγραμματίζονται ή/και έχουν ληφθεί για την σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας στα κράτη-μέλη, συμμετείχε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Στην 3,5 ωρών τηλεδιάσκεψη, στην οποία έλαβε μέρος και η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεότητας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, διαπιστώθηκε αρχικά ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ ακολουθούν κοινό βηματισμό για την σταδιακή επανεκκίνηση του αθλητισμού, τις τελευταίες εβδομάδες.
Κατόπιν η παραγωγική συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του αθλητισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συλλέγοντας τις συγκλίνουσες απόψεις των κρατών – μελών, εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας από την Γερμανία στο β’ εξάμηνο του έτους.
Η κ. Γκαμπριέλ τόνισε την αλληλεγγύη και την ενότητα που επιδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα εντός της ΕΕ, ενώ εξήρε τις δράσεις και τα οριζόντια μέτρα των κρατών – μελών για την ανάσχεση της διάδοσης του ιού, αναγνωρίζοντας ότι η επιτυχής κοινή πορεία βασίστηκε και στα όσα είχαν συζητηθεί από τους Υπουργούς Αθλητισμού στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη της 21ης Απριλίου.
Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεότητας προσδιόρισε για τα τέλη Αυγούστου την συνολική έκθεση για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον αθλητισμό, αναφέρθηκε σε επεξεργασία πλάνου προγραμμάτων στήριξης που θα εφαρμοστούν ως τα τέλη του 2020, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο Erasmus+ και θα υπάρξει μεγαλύτερη εισδοχή της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της στο αθλητικό φάσμα.
Η τοποθέτηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ήταν η εξής:
«Καλημέρα σας από την Αθήνα!
Για ακόμη μια φορά, ευχαριστώ την Κροατική Προεδρία και τον Υπουργό Αθλητισμού κ. Druzak για την εποικοδομητική συνεργασία και τη συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον αθλητισμό.
Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα της σημερινής μας συζήτησης για «τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ή προγραμματίζονται, στη χώρα μας»:
Βραχυπρόθεσμα: Επιστρέφουμε σταδιακά και προσεκτικά στην καθημερινότητά μας! Οι ατομικές προπονήσεις ξεκίνησαν στις 5 Μαΐου 2020. Για την απρόσκοπτη έναρξη είχαμε συστήσει Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού, η οποία εκπόνησε δυναμικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα ανά άθλημα, για την ασφαλή επανεκκίνηση του αθλητισμού. Παράλληλα, είχαμε αποστείλει: 
 
- σε όλα τα αθλητικά κέντρα αφίσες με τον Υγειονομικό Δεκάλογο, τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, Πρωτόκολλα Απολύμανσης, τις λίστες των αθλητών και των συνοδών τους, Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης, καθώς και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και θερμόμετρα)
 
- σε όλους τους αθλητές, τους προπονητές και τους συνοδούς τους τα Ειδικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα, Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης και ιατρικό ιστορικό. 
 
Στο επίσημο site της ΓΓΑ προστέθηκε ενότητα σχετικά με ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & COVID 19".
Αναφορικά με τα ομαδικά αθλήματα, ξεκινήσαμε με την επαναφορά της φυσικής κατάστασης των αθλητών, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωση της ατομικής τεχνικής, βάσει του γενικού υγειονομικού πρωτοκόλλου και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της εκάστοτε διοργανώτριας αρχής.
Επίσης, με διάταξη, δώσαμε τη δυνατότητα στις αθλητικές Ομοσπονδίες να αποφασίσουν οι ίδιες σχετικά με τη συνέχιση ή διακοπή των αθλημάτων. Ενδεικτικά αναφέρω: 
Ποδόσφαιρο (Super League 1): Ξεκινούν οι αγώνες το προσεχές σ/κ 6-7 Ιουνίου, χωρίς κοινό. 
Μπάσκετ: έχει διακόψει
Βόλεϊ: θα συνεχισθεί 
Χάντμπολ: έχει διακόψει
 
Μεσοπρόθεσμα: Τα στάδια επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας είναι διαδοχικά. Συνοπτικά, σας αναφέρω: 
 
- Στις 05-05-2020 ξεκίνησαν όλες οι ατομικές προπονήσεις των αθλητών που έχουν ήδη προκριθεί ή διεκδικούν την πρόκρισή τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι προπονήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων της Super League 1, σε αυστηρά ολιγομελή τμήματα, πάντα σε ανοιχτά γήπεδα, με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα. 
Στα υπόλοιπα αθλήματα, επιτράπηκαν για ηλικίες Εφήβων–Νεανίδων και μεγαλύτερες, μόνο προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους και μόνο για ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως: Τένις, Ποδηλασία δρόμου, Γκολφ, Ιππασία, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, Ορειβασία – αναρρίχηση, Τρίαθλο και Χειμερινά αθλήματα. 
Για τα μαχητικά αθλήματα: ΤάεΚβοΝτο, Πυγμαχία, Τζούντο, Καράτε, Κικ Μπόξινγκ κ.ά., επιτρέπεται προπόνηση ΜΟΝΟ φυσικής κατάστασης.
 
- Από τις 12-05-2020 στις προπονήσεις επέστρεψαν αθλητές που προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021, τα μέλη της εθνικής ομάδας στίβου και οι αθλητές των προ-ολυμπιακών ομάδων (μόνο με ατομικές προπονήσεις). 
 
- Επίσης, ξεκίνησε η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε-καγιάκ, όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), κυματολίσθηση με σανίδα (surf) και θαλάσσιο σκι και η χρήση τους μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας 15 ετών και άνω.
 
- Από τις 18-05-2020 οι προπονήσεις επεκτάθηκαν για άτομα 13 ετών και άνω κι επιτράπηκαν οι ομαδικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών της Super League 1. 
 
- Από τις 25-05-2020 επιτράπηκε η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η άθληση σε όλα τα προαναφερόμενα αθλήματα και για τους πολίτες – αθλούμενους. 
 
- Χθες, από 01-06-2020 δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για αθλητική δραστηριότητα.
 
- Από τις 06-06-2020 επιτρέπεται η διεξαγωγή αγωνιστικών δραστηριοτήτων χωρίς την παρουσία θεατών, σύμφωνα με τους όρους των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.   
 
Μακροπρόθεσμα: Η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Κεντρική μας φιλοσοφία είναι ότι η εκκίνηση και η πορεία της κατάστασης κάθε αθλήματος ξεχωριστά, αποφασίζεται βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων. Το ενδιαφέρον όλων μας, όπως και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Παράλληλα, για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αθλητισμού, προχωράμε ταχύτατα στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων, ώστε να αποτυπώσουμε το ερασιτεχνικό αθλητικό περιβάλλον και να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά στις πραγματικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. 
Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των Αθλητικών Κέντρων σε όλη τη χώρα, που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ, προχωρούν σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις και εκπτώσεις για τη στήριξη των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων και των χιλιάδων αθλητών μας.
Επίσης, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό προχωράμε σε άμεσα και έμμεσα μέτρα στήριξης για όλα τα αθλήματα.  
 
Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα για «τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και τη στήριξη της ΕΕ»: 
Η κρίση της πανδημίας γέννησε ευκαιρίες τόσο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού και του Ολυμπισμού. Την αλληλεγγύη, την κοινωνική προσφορά, την ευγενή άμιλλα. Κατά τη γνώμη μας συνολικά στην Ευρώπη πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το πνεύμα. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε η μια χώρα την άλλη και να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις πραγματικές του αξίες. 
Η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση, ώστε να ενισχυθεί ο αθλητισμός, να αυξηθεί η διάχυση της άσκησης, του ευ αγωνίζεσθαι και του εθελοντισμού στην κοινωνία και στην ΕΕ συνολικά.
Αφενός, οφείλουμε να προστατεύσουμε την αθλητική οικογένεια. Να μεταθέσουμε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις της τρέχουσας περιόδου σε μεταγενέστερο χρόνο. Προτείνουμε αυτό να γίνει συνολικά σε όλες τις χώρες-μέλη, είτε πρόκειται για εθνικά, είτε πρόκειται για περιφερειακά ή ευρωπαϊκά αθλητικά γεγονότα.   
Τα αθλητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το Erasmus+ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, ιδίως προς την κατεύθυνση της στήριξης και ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. 
Στην Ελλάδα, ήδη αξιοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία και τους start-upers, προκειμένου να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους για τη στήριξη του αθλητισμού. Η αθλητική οικογένεια στη χώρα μας είναι δεμένη και ενεργοποιημένη όσο ποτέ. Στόχος μας να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο κουλτούρα κοινωνικής προσφοράς κι εθελοντισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία στην ΕΕ μπορεί να επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών δεδομένων για την ασφαλή επιστροφή των αθλητών και των πολιτών στην αθλητική δραστηριότητα και την επανέναρξη των αθλητικών διοργανώσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. 
Τέλος, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συμβάλει στη στήριξη και οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που αποτελεί τον πυρήνα του αθλητισμού. 
Οι πόροι του ενδεχόμενου "Coronavirus Response Investment Initiative" (ταμείο επενδυτικής πρωτοβουλίας) πρέπει να εστιάσουν στη διαδικασία επανεκκίνησης. Καμπάνιες ενημέρωσης σχετικά με την διαδικασία ασφαλούς επανεκκίνησης θα βοηθούσαν ώστε αυτή να γίνει συντεταγμένα σε όλη την Ευρώπη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να χρηματοδοτηθεί απευθείας από την Ευρώπη, διαμέσου διαδικασίας που η ίδια θα ορίσει, ώστε είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε αυτοτελώς να μπορέσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία να επιβιώσουν».
 
photo avgenakis

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ