Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Λ. Αυγενάκης: «Νέοι ορίζοντες για τον ελληνικό αθλητισμό με τη συνδιαμόρφωση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου»

Λ. Αυγενάκης: «Νέοι ορίζοντες για τον ελληνικό αθλητισμό με τη συνδιαμόρφωση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8 Απριλίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναλυτικό απολογισμό των 30 μηνών στο Υφυπουργείο Αθλητισμού έκανε ο Υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα του Συνεδρίου για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό - Συμπαίκτες στο Μέλλον του Αθλητισμού», που διοργανώνεται στο κλειστό γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος» στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, στο πλαίσιο 3ήμερων εκδηλώσεων σε κάθε έδρα Περιφέρειας, που συνοδεύονται από αθλητική Έκθεση και αθλητικές επιδείξεις.

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια, κάναμε πολλές και βαθιές τομές στον αθλητισμό. Τομές για τις οποίες χρειάστηκε να συγκρουστούμε, να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά. Τομές που έσπασαν την αρτηριοσκλήρωση των κακών πρακτικών που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούσαν το αθλητικό οικοσύστημα. Τομές με πληθώρα καινοτόμων ρυθμίσεων για όλες τις μορφές του αθλητισμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε:

«Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε βήμα-βήμα την αθλητική μας μεταρρύθμιση. Μέσα από μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, κάναμε την επανάσταση του αυτονόητου: αλλάζουν τα κακώς κείμενα, μπαίνει τάξη και αγκαλιάζονται ισότιμα όλα τα αθλήματα, δίδεται βήμα στους αθλητές και τις αθλήτριες, δημιουργούνται συνθήκες ανανέωσης, διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοκρατίας, στηρίζεται το κύτταρο του αθλητισμού, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι αθλητές, αγκαλιάζουμε το σύνολο της "αθλητικής οικογένειας". Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί μπορώ με βεβαιότητα να πω πως έχουν ολοκληρωθεί αρκετά σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού του αθλητικού μας οικοδομήματος. Και αναφέρομαι σε μικρό διάστημα συγκριτικά με το έργο που έχει γίνει».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε επιγραμματικά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε διάφορους τομείς:

• Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Χρηστή Διακυβέρνηση (Μητρώο Αθλητικών Φορέων, Πρόγραμμα Αξιολόγησης «Χίλων», Μητρώο Προπονητών, Πλατφόρμα «Πέλοπας», ηλεκτρονική ψηφοφορία, Ψηφιακή Βίβλος, Επιτροπή «Ζήσε Αθλητικά», εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού).
• Στήριξη Αθλητικής Οικογένειας (Ολυμπιονικών, αθλητών και αθλητών με αναπηρία, Ερασιτεχνικών Σωματείων, μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια αγώνων, απευθείας επιχορήγηση ερασιτεχνικών σωματείων, ποσοστό από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος).
• Αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων (διαφθοράς, ντόπινγκ, βίας, κακοδιαχείρισης και κακοποίησης).
• Ανάδειξη του Αθλητισμού στην Κοινωνία (θεσμικό πλαίσιο για Εναλλακτικό, Εργασιακό, Πνευματικό Αθλητισμό και για e-sports, πρόγραμμα "Be Active").
• Ενίσχυση της εξωστρέφειας (πραγματοποίηση διεθνών συναντήσεων, μνημόνια συνεργασίας με χώρες του εξωτερικού, διεκδίκηση και υλοποίηση διεθνών διοργανώσεων, αναγνώριση επιπλέον αθλητικών ομοσπονδιών)
• Εκσυγχρονισμός, συντήρηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων (αξιοποίηση ΟΑΚΑ, μελέτη για Παραολυμπιακό Εθνικό Κέντρο, ενεργειακές αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων, πλήρης αναβάθμιση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Βύρωνα, του Ολυμπιακού Χωριού και των κλειστών στην Παιανία).

Ο κ. Αυγενάκης έκανε ειδική αναφορά στα έργα γίνονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών στην Αρχαία Ολυμπία, το Αυτοκινητοδρόμιο Χαλανδρίτσας και το Κολυμβητήριο Αγυιάς, ενώ προανήγγειλε την επαναλειτουργία του προπονητηρίου και της πίστας κανόε/καγιάκ στη Ναύπακτο.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις απόψεις σας για τα οφέλη της αθλητικής μεταρρύθμισης και τις προκλήσεις, προτάσεις για την ανάπτυξη του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας, προτάσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη Δυτική Ελλάδα, απόψεις για τον αθλητισμό ως εργαλείο ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού και της οικονομίας. Να συζητήσουμε το όραμα μας για τη Δυτική Ελλάδα στα θέματα της ανάπτυξης του αθλητισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας με όχημα τον αθλητισμό. Επιδιώκουμε να συν-διαμορφώσουμε το αθλητικό μέλλον της Δυτικής Ελλάδας με την ενεργό συμμετοχή όλων σας. Ατελείωτα χρήματα δεν υπάρχουν. Μπορούν, όμως, να γίνουν συνέργειες, οι οποίες θα ωφελήσουν τον αθλητισμό, την τοπική κοινωνία, τον αθλητικό τουρισμό και την οικονομία» επισήμανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και συμπλήρωσε:

«Σήμερα, λοιπόν, με ένα αθλητικό οικοδόμημα πιο ώριμο, πιο αποφασισμένο, πιο σίγουρο, πιο στέρεο και επιβλητικό, που αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις της εποχής, αυτό το αθλητικό οικοδόμημα, ανοίγει τα φτερά του στη διεθνή σκηνή. Εργαζόμαστε για μια νέα αθλητική στρατηγική, την πρώτη συγκροτημένη και ολοκληρωμένη στην ιστορία της χώρας. Το όραμά μας είναι να περιλαμβάνει αρχές και αξίες όπως η συνεχής αυτοβελτίωση, η βελτίωση των υποδομών για την ασφάλεια και την προσβασιμότητα, η αέναη προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι, να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

Ο κ. Αυγενάκης κατέληξε λέγοντας:
«Βαθιά μας πεποίθηση η δύναμη του αθλητισμού.
- Όχι μόνο για την αγωνιστική του διάσταση και τις διακρίσεις.
- Όχι μόνο για την βελτίωση της υγείας, την ευζωία και την καλύτερη ποιότητα ζωής.
- Αλλά και για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.
- Για τη δύναμη του αθλητισμού ως πολιτιστικό και εκπαιδευτικό αγαθό.
- Για τη δύναμη του αθλητισμού ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Με σύμμαχο την αθλητική οικογένεια, η οποία έχει σταθεί πολύτιμος υποστηρικτής στην αθλητική μας μεταρρύθμιση, είμαι βέβαιος πως με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό ανοίγουν νέοι ορίζοντες, οι οποίοι θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό τις επόμενες δεκαετίες.

Σας καλώ να συμμετάσχετε ενεργά. Γιατί στη νέα εποχή του αθλητισμού που απλώνεται, οφείλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι απλοί παρατηρητές».

1f mikri

2f mikri

3f mikri

4f mikri

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ