Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Από την ερήμωση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην άνθιση και την ανάπτυξη, με το Πρόγραμμα Αξιοποίησής τους που παρουσιάστηκε στο ΟΑΚΑ

Από την ερήμωση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην άνθιση και την ανάπτυξη, με το Πρόγραμμα Αξιοποίησής τους που παρουσιάστηκε στο ΟΑΚΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέλυσε τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, αλλά και τις νέες κατασκευές και ανακατασκευές για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Αττικής που αναγεννούνται, με σφικτό χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εξασφαλισμένους πόρους

Το Πρόγραμμα Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων της Αττικής, με όσα έργα έχουν έως τώρα υλοποιηθεί και εκείνα που άμεσα θα πραγματοποιηθούν, για να ξαναλάμψουν όπως το 2004, αναλύθηκε διεξοδικά από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου στο ΟΑΚΑ.
Η υλοποίηση του Προγράμματος έχει ως αποτέλεσμα την αντιστροφή των συνεπειών της πολυετούς εγκατάλειψης στην οποία είχαν περιέλθει τα Ολυμπιακά Ακίνητα και την αξιοποίησή τους: Από την ερήμωση στην άνθιση και την ανάπτυξή τους, προς όφελος όχι μόνο των πρωταθλητών αλλά όλων των πολιτών -των ερασιτεχνών αθλητών, των ατόμων με αναπηρία και κυρίως των νέων παιδιών.
«Από το 2004 η πορεία των αθλητικών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν διαρκώς καθοδική. Η χώρα, καθηλωμένη, από το 2010 και μετά, σε μια κρίση η οποία μας ταλαιπώρησε όλους πάρα πολύ, αμέλησε, παραμέλησε να προστατεύσει μια μεγάλη εθνική  περιουσία. Αυτή η πορεία ανεστράφη επί δικής μας κυβέρνησης και από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό τις προτεραιότητες στα ζητήματα των αθλητικών υποδομών για τη χώρα μας, εκ των πραγμάτων είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε, επιτέλους, με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Σήμερα αυτό το οποίο βλέπετε εδώ στο ΟΑΚΑ, στις πισίνες, στο προπονητικό κέντρο υγρού στίβου, είναι μόνο μια μικρή πτυχή ενός συνολικού έργου το οποίο αρχίζει πια να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα», αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της ριζικής ανακατασκευής του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, σε συνεργασία με τη Lamda Development.
«Για τους αθλητές του υγρού στίβου, της κολύμβησης, αυτό το οποίο έχει γίνει εδώ είναι εντυπωσιακό, πραγματικά εντυπωσιακό. Έντεκα συνολικά πισίνες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις είναι καινούργιες. Πισίνες για ερασιτέχνες αθλητές, πισίνες για ΑΜΕΑ, η πρώτη πισίνα αποκλειστικά για άτομα με ειδικές ανάγκες, διότι θέλουμε οι χώροι άθλησης να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους συμπολίτες μας» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι στα έργα στο ΟΑΚΑ προστέθηκε, έπειτα από δικό του αίτημα, η δημιουργία πίστας αναρρίχησης που θα εξυπηρετεί ανάγκες και της εθνικής ομάδας, προς τιμήν του Ερμή Θεοχαρόπουλου:
«Ήταν μία δέσμευση, ξέρετε, την οποία είχα αναλάβει απέναντι στους γονείς ενός νέου παιδιού, του Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχασε τραγικά τη ζωή του στα βουνά στα Τζουμέρκα. Ήταν δεινός αναρριχητής και δεσμεύθηκα απέναντι στους γονείς του ότι θα αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία εθνική πίστα αναρρίχησης, για να τιμήσουμε και με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του».
Αναφερόμενος στην εύρεση πόρων και την εκτέλεση του προγράμματος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πετύχαμε αυτόν τον στόχο, διότι καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και να συνεργαστούμε -χωρίς ταμπού και χωρίς προκαταλήψεις- με τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο εδώ στο ΟΑΚΑ θα κινητοποιηθούν συνολικά πόροι οι οποίοι θα αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πράγματι, ήταν αυτή η κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων που μας επέτρεψε να κινηθούμε με ταχύτητα και να μπορούμε να παρουσιάζουμε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς».

O Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε αναλυτικά όσα Έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού έχουν έως τώρα υλοποιηθεί, αλλά και εκείνα που έχουν δρομολογηθεί, με νέες κατασκευές και ανακατασκευές, με σφικτό χρονοδιάγραμμα διετίας, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εξασφαλισμένους πόρους για:
* το νέο ΟΑΚΑ 2.0,
* το Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού, που ξαναζωντανεύει,
* την «ανάσταση» των Κλειστών του Στίβου και του Βόλεϊ στην Παιανία,
* την μετεγκατάσταση των υποδομών του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά και τη συνολική συνεργασία με τη Lamda Development,
* το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων και
* το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα.
«Υλοποιούμε, με απόλυτη προσήλωση στο στόχο και στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, ένα μελετημένο Πρόγραμμα -πολύ ουσιαστικής και αποδοτικής- Αξιοποίησης των Ολυμπιακών μας εγκαταστάσεων. Η κοινωνία, η αθλητική οικογένεια συνολικά, μπορεί πλέον να είναι αισιόδοξη» επισήμανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε:
«Αυτό που για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο κριτικής προς την Πολιτεία, η οποία άφηνε τα Ολυμπιακά Ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, αλλάζει! Τα Ολυμπιακά μας Ακίνητα αναγεννούνται και δίνονται στην αθλητική οικογένεια, η οποία δημιουργεί τη νέα γενιά αθλητών. Με μεταρρυθμίσεις, με σύγχρονες υποδομές, αλλά και με νοικοκύρεμα και τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα, ο αθλητισμός μας αλλάζει.
Ο αθλητισμός μας πηγαίνει -επιτέλους- μπροστά! Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά! Μπροστά για την κοινωνία, μπροστά για τη γενιά που έρχεται».
Ο κ. Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:
* Για το ΟΑΚΑ:
> την ολοκλήρωση του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου με 11 πισίνες, ύψους 7 εκατ. από τη Lamda Development,
> την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης και στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού 7 εκατ. της «Στάδιο 2020»,
> την Ενεργειακή Αναβάθμιση όλου του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, τη συντήρηση των κατασκευών Καλατράβα και την Αναμόρφωση του Περιβάλλοντος Χώρου για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Πάρκου, ύψους 54 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
> την αντικατάσταση όλων των ταρτάν στίβου, ύψους 6 εκατ. από την Περιφέρεια Αττικής,
> την κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης Ολυμπιακών προδιαγραφών, ύψους 1 εκατ., χορηγία των εταιριών «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ» και «Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα ΑΕ»,
> την κατασκευή του νέου κλειστού για ξιφασκία, χάντμπολ και τσιρλίντινγκ, ύψους 7 εκατ. από το ΕΠΑ,
> την ανακαίνιση του προπονητηρίου της άρσης βαρών,
> την ανακατασκευή των πέντε κτηρίων ξενώνων για να αποδοθούν σε αθλητές,
> την παραχώρηση του κλειστού μπάσκετ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός,
> το Smart OAKA σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

* Για το Ολυμπιακό Χωριό, σε συνεργασία με τη Lamda Development:
> την ανακατασκευή της ανοιχτής πισίνας που χρησιμοποιήθηκε μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες,
> τη δημιουργία επιπλέον κλειστού (θόλου), πέραν των δύο υφιστάμενων, για να μεταφερθούν από το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά οι εθνικές ομάδες πάλης, τζούντο και πυγμαχίας.

* Για τα κλειστά του στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία:
> την πλήρη ανακαίνισής τους, ύψους 6,5 εκατ. σε συνεργασία με τη Lamda Development και ακόμα,
> την κατασκευή νέου κλειστού (θόλος),
> την ανακατασκευή 16 ξενώνων φιλοξενίας αθλητών και
> τη δημιουργία ανοιχτών εγκαταστάσεων μπάσκετ, στίβου κλπ, σε συνεργασία με Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Παιανίας.

Για τον ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, ο Υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε πως δεν κλείνει, ότι αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις του στο κλειστό κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» και τις ιστιοπλοϊκές στο Μικρολίμανο και πως το διοικητήριο του θα είναι εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Ελληνικού και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται να δημιουργήσει εκεί η Lamda Development.
H Εταιρία, έως ότου ολοκληρωθεί το σχέδιο με την ανέγερση και την ανακατασκευή ξενώνων, θα αναλάβει με δικές της δαπάνες (3,5 εκατ.) την προσωρινή φιλοξενία των αθλητών που διαμένουν στον Άγιο Κοσμά, ενώ χορηγεί ποσά και σε όλα τα σωματεία για να μισθώσουν εγκαταστάσεις έως ότου αποπερατωθούν οι προβλεπόμενες στο Ελληνικό.
Τέλος, ο κ. Αυγενάκης, αναφέρθηκε και στο Κλειστό των Άνω Λιοσίων, την πρώτη αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε με παραχώρηση μέσω μίσθωσης στην ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά και στις ενέργειες αναβάθμισης του Εθνικού Σκοπευτηρίου στον Βύρωνα, με ανακατασκευή και του πεδίου βολής των 25μ., ύψους 1 εκατ. από το ΕΠΑ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, επισήμανε, μεταξύ άλλων:
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία ιδιωτική εταιρεία, η Lamda Development, αναλαμβάνει την αναβάθμιση πολλαπλών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, πέρα από τη δημιουργία του υπερσύγχρονου αθλητικού πόλου που δημιουργούμε μέσα στο Ελληνικό.
Δείχνουμε πλέον στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι στόχος της Εταιρείας είναι η μεγάλη ανάπλαση του Ελληνικού να έχει πολλαπλά οφέλη για όλη την κοινωνία.
Να έχουν δηλαδή οι πολίτες, κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής και οικονομικής αναφοράς, όφελος από το έργο του Ελληνικού».
Στην εκδήλωση για το  Πρόγραμμα Αξιοποίησης Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Αττικής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής, προβλήθηκε βίντεο με Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Πρωταθλητές, αθλητικούς παράγοντες, εργαζομένους του ΟΑΚΑ, εκπροσώπους των επενδυτών και αθλούμενους στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, ενώ οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας καλλιτεχνικής κολύμβησης παρουσίασαν μια σύντομη επίδειξη των ικανοτήτων τους στην κεντρική πισίνα.
Παρέστησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, Βουλευτές, Δήμαρχοι των περιοχών με Ολυμπιακά Ακίνητα, πλήθος Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, πρωταθλητών και αθλητών, πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και πολλά άλλα μέλη της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

Η ομιλία του Υφυπουργού Λ. Αυγενάκη

Η ομιλία του Διευθύνοντα Συμβούλου της Lamda Development Ο. Αθανασίου

Η παρουσίαση του Προγράμματος Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων της Αττικής 

Το βίντεο του Προγράμματος Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων της Αττικής

 
22-12-13 0042  DPD3706pr

3690493pr

3690604pr

3690629pr

22-12-13 0009  DPC1722pr

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ