Sun28042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ: Οι 10 άξονες στους οποίους αναφέρθηκε ο Γιάννης Βρούτσης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στον Αθλητισμό

Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ: Οι 10 άξονες στους οποίους αναφέρθηκε ο Γιάννης Βρούτσης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στον Αθλητισμό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Με καίριες εισηγήσεις-προτάσεις στα δύο βασικά θέματα της ατζέντας του Συμβουλίου των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος, συμμετείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον γγΑ, Γιώργο Μαυρωτά. 
Ο κ. Βρούτσης, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε τους 10 βασικούς άξονες της Κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και τη δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος στον Αθλητισμό:
1. Η Ελλάδα συμμετέχει δυναμικά στο κοινό πρόγραμμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό (combating hate speech in sport).
2. Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί μια καθοδηγητική επιτροπή, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων του Αθλητισμού, που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αθλητικές Ομοσπονδίες, διοργανώτριες Αρχές των πρωταθλημάτων, Ενώσεις παικτών-προπονητών, Πανεπιστήμια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία.  
3. Μια επιτυχημένη δράση στην κατεύθυνση καταπολέμησης του φαινομένου είναι οι παρουσιάσεις από διακεκριμένους αθλητές σε σχολεία (elite athletes in schools), με αντικείμενο την ανάδειξη των Αξιών του Αθλητισμού και τον περιορισμό των αντικοινωνικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους. 
4. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ρητορικής μίσους λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες πάταξης του φαινομένου. 
5. Για την προστασία και την ασφάλεια των θεατών, τον Μάρτιο του 2023, κυρώσαμε τη Σύμβαση Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης και προχωρούμε στη δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού και της Εθνικής Στρατηγικής. 
6. Συστήσαμε την Εθνική Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis και με υπουργική Απόφαση τον Αύγουστο 2023 αποφασίστηκε ότι καμία αθλητική εγκατάσταση στην Ελλάδα δε θα λειτουργεί χωρίς επικαιροποιημένο πιστοποιητικό πυροπροστασίας και βεβαίωση στατικής επάρκειας.
7. Αναφορικά με το φαινόμενο της οπαδικής βίας και επικεντρώνοντας την προσοχή μας στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, (σε συνέχεια της εφαρμογής της Σύμβασης Saint Denis και της συγκρότησης της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού με όλους τους αρμόδιους εγχώριους φορείς για μια ολιστική προσέγγιση σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), ενισχύουμε τους ελέγχους νομιμότητας των Λεσχών Φιλάθλων, καθώς και την επιτήρηση των οπαδών στους αγωνιστικούς χώρους.  
8. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στον αθλητισμό εντάσσεται η αντιμετώπιση και καταπολέμηση των φαινομένων παρενόχλησης, κακοποίησης και κατάχρησης εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε στο πρόγραμμα “Start to Talk” του Συμβουλίου της Ευρώπης. 
9. Εφαρμόζοντας το Στρατηγικό Σχέδιο Ενίσχυσης της Ακεραιότητας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στον Αθλητισμό, δημιουργείται ο θεσμός του Υπεύθυνου Ασφαλείας και Ευημερίας στους αθλητικούς φορείς, ξεκινώντας την εφαρμογή του από τις αθλητικές Ομοσπονδίες. 
10. Ολοκληρώνουμε το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων.
Στη Σύνοδο εγκρίθηκαν και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τις Γυναίκες και την Ισότητα, στον τομέα του Αθλητισμού.
Επιπλέον, η γαλλική Αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους Υπουργούς Αθλητισμού της ΕΕ σχετικά με τους Ολυμπιακούς (16 Ιουλίου – 11 Αυγούστου) και Παραολυμπιακούς (28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου) Αγώνες «Παρίσι 2024» και η γερμανική αντιπροσωπεία για το ποδοσφαιρικό Euro2024 (14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου).
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού βράβευσε στις ετήσιες απονομές του ευρωπαϊκού προγράμματος BeActive, τη νικήτρια εταιρεία (από την Αυστρία) στην κατηγορία για το καλύτερο αθλητικό Εργασιακό Περιβάλλον.
 
Εδώ οι δηλώσεις του κ. Βρούτση, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Αθλητισμού στις Βρυξέλλες:
 
photo1a 25-1123
 
 
photo2a 25-11-23
 
 
photo3a 25-11-23

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ