Sun28042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Από το σκοτάδι της βίας στη φωτεινή πλευρά του Αθλητισμού

Από το σκοτάδι της βίας στη φωτεινή πλευρά του Αθλητισμού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Βρούτσης: «Στα πρόσωπα των παιδιών το μέλλον της χώρας μας»

Πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των σχολικών μονάδων που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για το ΕΥ»

Στην κατάμεστη από μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 12/12/2023, η τελετή απονομής βραβεύσεων των σχολικών μονάδων που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για το ΕΥ».

Παρόντες ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Χρήστος Δήμας, οι ΓΓ Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Γιώργος Βούτσινος, Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέας Ζώρας, ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της ΕΘΝΟΑ Γιώργος Αλικάκος και Ντόρα Πάλλη αντίστοιχα καθώς και η Διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ και μέλος της επιτροπής #BEACTIVE Ντενίζ Παναγοπούλου, η οποία είχε και τον συντονισμό της τελετής, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ Ιωάννης Βλάσσης, ο εθνικός συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BeActive Διονύσης Καρακάσης, Ολυμπιονίκες, κορυφαίοι αθλητές, εκπρόσωποι αθλητικών φορέων, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου κ.ά..

«Αυτή είναι η ομορφιά του Αθλητισμού», δήλωσε ο Υπουργός Αθλητισμού μόλις αντίκρισε τη γεμάτη αίθουσα «με το μέλλον της χώρας μας», όπως χαρακτηριστικά είπε και συνέχισε: «Εδώ είναι η μεγάλη αντίθεση! Πριν από την εκδήλωση επισκεφτήκαμε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να παραδώσουμε στοιχεία για τη βία στον Αθλητισμό και τώρα βρίσκομαι εδώ, στην ομορφιά του Αθλητισμού! Και ναι ψηφίζουμε το «εδώ», ψηφίζουμε την ομορφιά του αθλητισμού και εσάς τα παιδιά μας».

«Δώσαμε μία σταγόνα και φτιάξατε μια ολόκληρη θάλασσα από αριστουργήματα, δημιουργικότητας, φαντασίας, όπου ο αθλητισμός παίζει πρωτεύοντα ρόλο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ευρωπαϊκού προγράμματος #BEACTIVE, απευθυνόμενος στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή και τις διακρίσεις τους στη σχολική αθλητική δράση «Τρέχω για το ΕΥ».

Η Πανελλαδική Σκυταλοδρομία η οποία είχε ως στόχο να μυήσει τους μαθητές στον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει, υλοποιήθηκε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος #BEACTIVE με τη συνεργασία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στην Πανελλαδική Σκυταλοδρομία συμμετείχαν 457 σχολεία απ' όλη τη χώρα, στέλνοντας το μήνυμα του ΕΥ (ευ αγωνίζεσθαι, ευ ζην, ευθύνη, ευτυχία, ευσυνειδησία, ευρωστία, ευγένεια) μέσα από τις αθλητικές δράσεις που διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και πολλούς Ολυμπιονίκες και Olympians και συγκεκριμένα τους Βούλα Κοζομπόλη (Πόλο), Δημοσθένη Ταμπάκο (Γυμναστική), Σοφία Παπαδοπούλου (Ιστιοπλοΐα), Γιώργο Τζελίλη (Άρση Βαρών). Νίκο Σκιαθίτη (Κωπηλασία), Ηρακλή Δεσκουλίδη (Πάλη), Γιάννη Φουντούλη, Κώστα Γκιουβέτση και Μάνο Ζερδεβά (Πόλο), Μαρία Τσουρή (Πόλο) και Άγη Κασούμη (Σκοποβολή) και τις πρέσβειρες του #BEACTIVE, την Ολυμπιονίκη Βούλα Ζυγούρη και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Μαρία Καρπαθάκη, απένειμαν τα βραβεία στα σχολεία που διακρίθηκαν στις κατηγορίες:

 Καλύτερο βίντεο
 καλύτερο motto
 καλύτερη φωτογραφία
 μεγαλύτερη συμμετοχή,
 μεγαλύτερη διαδρομή.

Παράλληλα υπήρξαν και ειδικές βραβεύσεις:

 Το ειδικό Δημοτικό Σχολείων Κωφών και Βαρήκοων Πανοράματος Κ. Μακεδονίας
 Το ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης
 Το ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου
 Το ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρόδου
 Τα ελληνικά Σχολεία του Λουμπουμπάσι της Λ.Δ. Κονγκό από την Αφρική

Οι πέντε σχολικές μονάδες που βραβεύτηκαν με το πρώτο βραβείο σε κάθε κατηγορία, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν μαθητή ή μία μαθήτρια προκειμένου να λάβει μέρος στη λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» (και επιπλέον έλαβαν αθλητικό εξοπλισμό για το Σχολείο τους). Οι πέντε σχολικές μονάδες που βραβεύτηκαν με το δεύτερο βραβείο σε κάθε κατηγορία, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν (μέχρι 30 παιδιά και 3 συνοδοί εκπαιδευτικοί) στη Μαρίνα Ζέας, στις 26 Απριλίου 2023, το πλοίο «Belem» το οποίο θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αθήνα στη Μασσαλία της Γαλλίας (και επιπλέον έλαβαν αθλητικό εξοπλισμό για το Σχολείο τους). Οι πέντε σχολικές μονάδες που βραβεύτηκαν με το τρίτο βραβείο σε κάθε κατηγορία, καθώς και οι ειδικές βραβεύσεις, έλαβαν αθλητικό εξοπλισμό για το Σχολείο τους.

Πέραν της αναφοράς του στην ομορφιά του Αθλητισμού ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στα παιδιά των 457 σχολείων που συμμετείχαν. Παράλληλα, προανήγγειλε τη θεσμική διασύνδεση του αθλητισμού με την παιδεία με μία ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του σχολικού και του πανεπιστημιακού αθλητισμού.

Και ο Υπουργός συμπλήρωσε: «Το βραβείο που παίρνουν τα παιδιά γράφει «ευ». Από το «ευ αγωνίζεσθαι», δηλαδή το να αγωνίζεσαι τίμια και έντιμα, αυτή είναι η αξία του αθλητισμού. Και είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες για την ιστορία μας, τους προγόνους μας και τον αθλητισμό. Στην πατρίδα μας γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αναδείχθηκαν οι αξίες του Ολυμπισμού. Εδώ ξεκίνησαν όλα. Κάθε φορά που ανάβει η Ιερή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία, αυτή η Φλόγα της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της, η ιστορία της που ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου ώσπου να φτάσει στη διοργανώτρια χώρα. Είμαι αισιόδοξος πως ο αθλητισμός θα απαλλαγεί από τη βία που τον δηλητηριάζει και θα υπερισχύσουμε εμείς που τον αγαπάμε».

Από την πλευρά του ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε τη χαρά του για τα εκατοντάδες παιδιά που συνέρρευσαν στην τελετή αλλά και για τα χιλιάδες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στο BEACTIVE στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για το ΕΥ».

«Θέλουμε να βάλουμε περισσότερο αθλητισμό στη ζωή μας και μέσα στα σχολεία και γι' αυτό η δράση αγκαλιάστηκε από το #BEACTIVE και το Υπουργείο» σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς εξηγώντας ότι «ο Αθλητισμός είναι Υγεία, Αξίες, Σχέσεις που κρατούν για μια ζωή και πάνω απ' όλα είναι δεξιότητες και προίκα που την έχουμε όχι μόνο για όσο διάστημα κάνουμε αθλητισμό, αλλά για όλη μας τη ζωή».

Εξέφρασε δε τη συγκίνησή του όταν βλέποντας τα βίντεο από τη συμμετοχή των σχολείων, διαπίστωσε ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί έφτιαξαν αριστουργήματα. «Είχαμε δυσκολία να διαλέξουμε ποια σχολεία θα βραβεύσουμε, διότι ήταν πολλές οι εξαιρετικές δημιουργίες που μας στείλατε και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην επιτροπή αξιολόγησης όλων των βίντεο, των φωτογραφιών, των μότο που μας απεστάλησαν» είπε χαρακτηριστικά ο γγΑ.

Βεβαίως συνεχάρη θερμά τον πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γιώργο Αλικάκο «που μαζί με τη διευθύντρια της ΕΘΝ.ΟΑ, Ντενίζ Παναγοπούλου που είχε και την βασική ιδέα, συνέβαλαν τα μέγιστα με ιδέες και επίλυση πολλών γραφειοκρατικών προβλημάτων». Συνέχισε δε ευχαριστώντας «τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, την επιτροπή του #BEACTIVE και βέβαια τους συνεργάτες μου που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το εγχείρημα». Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «θα ακολουθήσουν και άλλα και ακόμη καλύτερα, διότι πάντα πίστευα ότι ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο σχολείο. Μαθαίνουμε πράγματα, όπως τον σεβασμό, το πέφτω και ξανασηκώνομαι, τη συνεργασία κ.α.».

Και ο κ. Μαυρωτάς κατέληξε: «Όσο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας περνάει μέσα από τον αθλητισμό, τόσο πιο γερές κοινωνίες χτίζουμε. Και πλέον με τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας θα κάνουμε πολλά περισσότερα και πολλά ωραιότερα πράγματα στο μέλλον».

Τα εύσημα για την εξαιρετική πρωτοβουλία απένειμε η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της ενώ εξέφρασε τη στήριξή της σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Αναφερόμενη στους Ολυμπιονίκες μας, τόνισε πως «η παρουσία τους εδώ σημαίνει πολλά πράγματα. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος να ζει σωστά με υγεία αλλά και αρχές», ενώ και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρήστος Δήμας στάθηκε στην αξία του αθλητισμού ειδικά για τις νέες γενιές και στην αξία των υγιών προτύπων.

Εδώ τα βραβευθέντα σχολεία στην Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία "Τρέχω για το ΕΥ" 2023

Εδώ η τελετή απονομής βραβεύσεων για την Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία "Τρέχω για το ΕΥ" 2023

m11

m22

m33

m44

m55

m66

m77

m88

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ