Sun28042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Η προαγωγή της «μη οργανωμένης άθλησης», απαραίτητο συμπλήρωμα μιας αθλητικής πολιτικής που θέλει να θέσει την κοινωνία σε κίνηση

Η προαγωγή της «μη οργανωμένης άθλησης», απαραίτητο συμπλήρωμα μιας αθλητικής πολιτικής που θέλει να θέσει την κοινωνία σε κίνηση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 13 Μαρτίου 2024
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Στη Διάσκεψη των Γενικών Γραμματέων Αθλητισμού των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία διεξήχθη υπό την Προεδρία του Βελγίου (12-13 Μαρτίου) στη Ζενβάλ, συμμετείχε ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς.
Η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε ως κύρια θεματική τη «μη οργανωμένη άθληση», την οργάνωση τοπικών αθλητικών γεγονότων καθώς και τις ευρωπαϊκές προκλήσεις με τη διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών αγώνων το καλοκαίρι (Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου UEFA 2024 στη Γερμανία κα).
 
Με εκτενή αναφορά στη μελλοντική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου και στην ανάγκη χάραξης στοχευμένων πολιτικών με σκοπό την ενίσχυση της μη οργανωμένης φυσικής δραστηριότητας οι εκπρόσωποι της Βελγικής Προεδρίας στον τομέα του αθλητισμού κήρυξαν την έναρξη της Διάσκεψης. Στη συνέχεια εκπρόσωποι από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις μελλοντικές προκλήσεις στον αθλητισμό, όπως η ενίσχυση της ακεραιότητας και της χρηστής διακυβέρνησης, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και του ντόπινγκ, η περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα στον αθλητισμό, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν την ολοένα και αυξανόμενη απήχηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο αυτό σχετικά δεδομένα, όπως η προβλεπόμενη συμμετοχή 6000 προπονητών στο πρόγραμμα κινητικότητας του προγράμματος.
 
Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα ενίσχυσης της μη οργανωμένης άθλησης στην πυραμίδα του αθλητισμού, ο κ. Μαυρωτάς τη χαρακτήρισε «ως ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στην οργανωμένη άθληση, ιδίως σε μια εποχή που ο καθιστικός τρόπος ζωής διογκώνεται ανησυχητικά (ιδιαίτερα στις νέες γενιές)» και συνέχισε: «Τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα μας ωθούν, ως Πολιτεία, να παράσχουμε στην κοινωνία δυνατότητες άσκησης και εκτός του σωματειακού πλαισίου (non club based)».
Κατά την εισήγησή του στην πρώτη θεματική της Διάσκεψης, ο γγΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην άθληση εκτός αθλητικών σωματείων, Ομοσπονδιών και Δήμων (Προγράμματα Άθλησης για Όλους) εστιάζοντας στις ενέργειες της Πολιτείας, για την ενίσχυση των τοπικών αθλητικών γεγονότων που διοργανώνονται έξω από το πλαίσιο Ομοσπονδίας, με παραχώρηση αιγίδας και επιχορήγησης, με διάθεση χώρων και εξοπλισμού για ελεύθερη άθληση και τέλος με τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των Ομοσπονδιών και των μη οργανωμένων αθλητικών εγχειρημάτων.  
 
Κατά τη σημερινή παρέμβασή του για τη σημαντικότητα διεξαγωγής αθλητικών γεγονότων σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας, χάρη στην ευνοϊκή μορφολογία και το κλίμα, τα οποία επιτρέπουν, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τη διοργάνωση τοπικών αθλητικών αγώνων όπως τρέξιμο, ορεινό τρέξιμο, ανοικτή κολύμβηση, ποδηλασία, τρίαθλο κ.α. από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη. 
Στην εισήγησή του ο γγΑ ανέφερε ως καλή πρακτική τον Ημιμαραθώνιο του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που αποτελεί, ως αγώνας, σήμα κατατεθέν για τη συγκεκριμένη περιοχή, τους αγώνες τριάθλου στις Σπέτσες (Σπέτσαθλον), τον μαραθώνιο ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο και στο Ζαγόρι, τον Παλαμήδειο Άθλο στο Ναύπλιο, το μονοπάτι της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ.ά. 
 
photo1a 13-3-24
 
 
photo3a 13-3-24
 
 
photo4a 13-3-24
 
 
photo2a 13-3-24

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ